Ще бъдат разпитани 12 свидетели, делото се отложи за догодина Масов

...
Ще бъдат разпитани 12 свидетели, делото се отложи за догодина Масов
Коментари Харесай

ГЕРБ съди Рашков за 100 хил. лв., заради думите, че 40% от парите за “Хемус” отивали в партията

Ще бъдат разпитани 12 очевидци, делото се отсрочи за следващата година
Масов ужас настанал измежду членовете и симпатизантите на ГЕРБ през януари, когато Бойко Рашков разгласи, че 30-40% от предплатено отпуснатите пари за строителството на “Хемус ” са отивали в партията.

Това съобщи юрист Тервел Георгиев в Софийския градски съд на първото съвещание по делото на ГЕРБ против Рашков. Искът на партията е за 100 хиляди лева и е за уронване на реномето ѝ.

След изявлението на Рашков в централата се получили отчети от 6 регионални структури, които юрист Георгиев показа на съда. Това са трите организации в София, Ямбол, Варна и Стара Загора. В тях регионалните шефове показали, че членовете и симпатизантите ги питали дали изказванията на вътрешния министър са правилни и упорствали за събрания по тематиката.

Съдия Божана Желязкова даде ход на делото, макар възраженията на юрист Георги Атанасов, че партия не може да внася цивилен иск против физическо лице за уронване на добро име. Тя обаче прочете решение на Върховен касационен съд, съгласно което това е възможно.

“Клиентът ми няма изказване. Направил е логичен извод. По това време управляваха ГЕРБ и разпределяха парите в страната. Ако 40% от парите са изчезнали, няма по какъв начин никой в ГЕРБ да не знае ”, съобщи юрист Атанасов. Според него няма по какъв начин в цивилен развой някой да потвърди корупционни практики.
 
Разследването за пране на пари от лот 5 на “Хемус ” стартира в Министерство на вътрешните работи, когато Рашков бе министър. През ноември м.г. беше задържан футболният арбитър Борислав Колев, който е носил парите от банката до обмен бюро в София. След като делото беше докладвано в прокуратурата, следствието продължи под техен контрол. Преди три седмици обвинявания получиха още 8 души, измежду които притежатели на компании по веригата на парите. Досъдебното произвеждане още не е завършило, а в Министерство на вътрешните работи има инспекции и за парите, отпуснати за другите логове на “Хемус ”.

В петък Бойко Рашков не се яви на съвещанието. Адвокат Георги Атанасов уточни, че очевидците ги няма, тъй като са служебно ангажирани “да избавят демокрацията ”, визирайки дебатите в Народното събрание за хартиената бюлетина. От ГЕРБ пред залата чакаха депутатите Десислава Атанасова, Костадин Ангелов и някогашният началник на Народното събрание Димитър Главчев, само че до техни показания не се стигна, тъй като съдът реши да разпитва очевидците на страните взаимно в едно съвещание, което ще се организира на 24 февруари. 

Това е единствено едно от делата за събития от последните година и половина. Във вторник стартира процесът на Кирил Петков против Бойко Борисов поради изказванията му за комисионни при газовите доставки. Шефът на Народното събрание Вежди Рашидов съди служебният министър на културата Велислав Минеков, а Асен Василев - Тошко Йорданов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР